Sarea la masă: limitele „permise” și riscurile consumului excesiv

Alimentație Prevenție

Sarea este un element prețios care a fost considerat de primă importanță încă din cele mai vechi timpuri: urmele istorice atestă că a fost folosită de egipteni, chinezi, romani și tuaregi, până la popoarele din Africa Centrală și Asia. Acest ingredient a fost înghesuit în depozite și utilizat pentru conservarea alimentelor, apreciat ca monedă de schimb, exploatat ca potențiator de aromă și, de asemenea, utilizat în medicină pentru a inhiba dezvoltarea infecțiilor și a agenților patogeni, precum și în agricultură pentru a preveni creșterea buruienilor. Acest compus chimic, care se găsește în natură sub denumirea de clorură de sodiu (formula NaCl), este unul dintre elementele de bază ale dietei noastre, însă este util să ne amintim că, deși un aport corect de sare este benefic pentru organismul uman, consumul excesiv poate cauza probleme foarte grave, cum ar fi hipertensiunea și cancerul.

Așadar,câtă sare pe zi ar trebui să consumăm? Să aprofundăm împreună caracteristicile sale și să vedem ce riscuri implică o utilizare excesivă.

Importanța sării pentru organism și dozele recomandate

Principalul element prezent în sarea de masă este sodiul, care este esențial pentru sănătate. Acesta reglează echilibrul acid și bazic al organismului, permite circulația sângelui, favorizează schimbul celular și regenerarea oaselor.
Dintre diferitele tipuri de sare întâlnite în natură, unele sunt deosebit de bogate în sodiu, în timp ce altele conțin, de asemenea, iod, potasiu, magneziu, sulf, zinc și fosfor: acestea includ sarea integrală, sarea roz de Himalaya, sarea albastră persană, sarea gri de Bretania, sarea neagră și roșie hawaiiană și sarea italiană Cervia și fulgii de sare Trapani.

Beneficiile sării pentru organismul uman

Sarea ajută anumite procese fiziologice și, prin urmare, este foarte important să se consume zilnic cantitatea corectă de sare. Printre beneficiile unui consum corect se numără

  • reglează tensiunea arterială
  • reglează schimbul de lichide în organism, ajutând la drenarea țesuturilor
  • influențează pozitiv transmiterea impulsurilor nervoase
  • previne constipația
  • ajută la curățarea căilor respiratorii.

Câtă sare trebuie consumată pe zi?

Organizația Mondială a Sănătății stabilește consumul recomandat la 5 grame de sare pe zi, care conține aproximativ 2 grame de sodiu. Cu toate acestea, conform celor mai recente date ale Ministerului Sănătății, în Italia se consumă mult mai mult:

  • bărbații consumă 10,9 grame într-o perioadă de 24 de ore
  • femeile 8,6 grame într-o perioadă de 24 de ore.

Prin urmare, pentru a rămâne sănătoși, este necesar să revizuim anumite obiceiuri alimentare și să aflăm mai multe despre măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul zilnic de sare și pentru a evita apariția unor probleme chiar foarte grave. Să aprofundăm acest aspect.

Riscurile consumului excesiv de sare

Acum că am identificat câtă sare ar trebui consumată pe zi, este util să subliniem că un consum excesiv poate duce la apariția unor boli grave și cronice

Hipertensiune arterială

Dacă organismul nu este în măsură să elimine excesul de sodiu, crește tensiunea arterială: aceasta, la rândul său, poate duce la boli cardiace și cerebrovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Tumori

Suprasarcina de sare asimilată în țesuturi poate duce la boli cronice degenerative, cum ar fi cancerele sistemului digestiv și ale stomacului.

Osteoporoza

Consumul excesiv de sare determină rinichii să elimine prea mult calciu , lăsând organismul lipsit de acest element esențial pentru oase. De aici riscul de osteoporoză, o slăbire progresivă a țesutului scheletic, care poate duce la fracturi, cu consecințe grave.

Afecțiuni renale

În plus, supraîncărcarea rinichilor cu sare împiedică aceste organe să își îndeplinească funcția de expulzare în cel mai bun mod posibil: există riscul formării de pietre, chiar cronice, care pot provoca tulburări precum colici și insuficiență renală.

Consumul de sare: prevenție zilnică pentru reducerea riscurilor

Cum pot fi evitate aceste riscuri? În conformitate cu orientările Ministerului Sănătății, iată câteva sfaturi de care să ținem cont în obiceiurile noastre zilnice

  • citiți întotdeauna cu atențieeticheta nutrițională a produselor și alegeți preparate sărace în sare
  • reduceți adăugarea de sare în timpul gătitului
  • înlocuiți-o cu alte ingrediente, cum ar fi lămâia, condimentele și ierburile aromatice
  • limitați utilizarea altor condimente care conțin mult sodiu, cum ar fi cuburile de bulion, maioneza și sosurile
  • reducețiconsumul de gustări sărate, chipsuri la pungă, mezeluri și brânzeturi
  • scurgeți și clătiți întotdeauna preparatele alimentare, cum ar fi legumele la conservă, înainte de consum
  • evitați să adăugați sare în alimentele pentru copii cu vârsta de până la 12 luni
  • nu puneți sare pe masă în timpul meselor, pentru a nu încuraja adăugarea ei în mâncăruri.

Pe lângă aceste măsuri preventive importante, este important să subliniem că persoanele cu sindrom metabolic, hipertensiune arterială, obezitate, boli cardiace și renale trebuie să acorde o atenție deosebită consumului de sare, limitându-se la cantitatea zilnică corectă, fără a o depăși, și urmând indicațiile medicului.
Pentru a preveni cât mai bine apariția tulburărilor metabolice și a disfuncțiilor cronice, care pot crea probleme încă din copilărie, pe lângă adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate și a unei activități fizice regulate, este important să se efectueze controale medicale periodice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *